Terug naar overzicht
14 feb 2019

SYMBOLISME bij DEBUSSY EN MESSIAEN

Een programma samengesteld door Classic Young Master Jelmer de Moed, organisatie i.s.m. de Stichting Classic Young Masters. Met Tim Brackman (viool), Jelmer de Moed (klarinet), Pieter de Koe (cello) en Rik Kuppen (piano).

Op het programma staat van Debussy zijn Pianotrio in g, van Messiaen het Thème et variation, van Debussy zijn Rhapsodie en tenslotte van Messiaen zijn "Quatuor pour la fin du temps",  dat hij in 1941 schreef in een Duits concentratiekamp voor de musici en instrumenten die toevalligerwijs in het kamp aanwezig waren.

In 1879 brengt Tchaikovsky de achttienjarige Claude Debussy onder de aandacht van Gravin von Meck, die een nieuwe huispianist zoekt. Zij neemt hem mee op reis naar Rusland en Italië om te spelen en muziek te schrijven. De levenslustige jonge componist schrijft zijn pianotrio gedurende deze reis.

Olivier Messiaen trouwt in 1932 met zijn eerste vrouw, de violiste Clair Delbos. Zijn bruidscadeau aan haar is dit thema met variaties. De vierentwintig jarige componist bevindt zich midden in zijn stilistische ontwikkeling. Hij schrijft zijn eerste modale werken. Om deze complexiteit te beheersen schrijft hij een klassiek thema met 5 variaties.

Debussy's  Rhapsodie bevat naast een afspiegeling van de instrumentale veelzijdigheid ook de vele contrasten van zijn stijl. De volwassen Debussy heeft zijn stilistische rijpheid bereikt en zoekt als symbolist geen emotionele toenadering. Zijn muziek schept kleuren, sferen, structuren, en geeft alle ruimte aan de fantasie van de luisteraar.

In 1940 wordt Olivier Messiaen door het Duitse leger opgepakt en naar het werkkamp Stalag VIII gedeporteerd. Omdat de officier van Messiaen gehoord heeft krijgt hij de mogelijkheid om op een oude piano muziek te componeren. Hier schrijft hij zijn 'kwartet voor het einde der tijden' voor de musici en instrumenten die toevalligerwijs in het kamp aanwezig zijn. Zijn inspiratie haalt hij uit de Openbaring van Johannes (de Apocalyps) en de natuur. In dit werk komt het symbolisme tot een hoogtepunt waar Messiaen vogelgeluiden in zijn muziek verwerkt en het verhaal van het einde der tijden letterlijk verklankt. Op een ijzige 15e januari wordt het werk in de hoofdbarrak voor het eerst uitgevoerd, voor alle gevangenen van het kamp.

Toegang € 15,-, tot 18 jaar € 7,50 incl. pauzedrankje

Hoe kaarten te kopen: via www.vancappelenhuis.nl

Reserveren gewenst. Hoe kaarten te kopen: via www.vancappelenhuis.nl, kijk voor de link elders, of anders bij de button 'meer informatie'.

Datum
14 februari 2019
Tijd
20.00 - 22.00 uur
Entree
€ 15,00 - tot 18 jaar: € 7,50, inclusief pauzedrankje
Aanbieder(s)
Van Cappellenhuis
Locatie(s)
  • Van Cappellenhuis
    Dorpsstraat 164
    2903 LB Capelle aan den IJssel
Extra
Reserveren gewenst. Hoe kaarten te kopen: via www.vancappelenhuis.nl, kijk voor de link elders, of anders bij de button 'meer informatie'.
Alle data
  • 14 februari 2019
    20.00 - 22.00 uur

Meld u gratis aan en ontvang elke week de agenda in uw mailbox!

Al mensen zijn u voorgegaan.