Terug naar overzicht
06 mrt 2014

Kees Dekker: Overwintering op een ijsschots, de vergeten poolexpeditie

Meteoroloog Kees Dekker vertelt over deze spannende expeditie, een herhaling van de overwintering 300 jaar eerder op Nova Zembla. Hij was een jaar lang voorpaginanieuws in de kranten, maar is nu vrijwel vergeten. Er zijn ook prachtige foto' s bewaard gebleven. Kees Dekker laat er op deze avond een aantal zien, om zijn verhaal te illustreren.

Kees Dekker heeft ruim 35 jaar gewerkt bij het KNMI, waarvan eerst op Zestienhoven. In 1983 werd hij de eerste weerman van Radio Rijnmond. Ook heeft hij als maritiem meteoroloog in Hoek van Holland gewerkt en als laatste nog een aantal jaren in De Bilt.

Na zijn pensionering kreeg hij de beschikking over een archiefdoos vol poststukken van het KNMI, die allemaal betrekking hadden op de geldinzameling voor een poolexpeditie. Dit was het begin van een zes jaar durend onderzoek naar de vergeten poolexpeditie.

Op initiatief van Buys Ballot, oprichter en directeur van het KNMI, werd in de hele wereld een netwerk van meetstations aangelegd en in 1882 bemanden elf landen stations in het poolgebied. Nederland nam die in Dickson Haven in Noord Siberië voor zijn rekening.

Ze zijn er nooit gekomen, want hun expeditieschip kwam vast te zitten in het ijs van de Karazee, ten oosten van Nova Zembla. Na een barre overwintering en een moeizame terugtocht over het ijs (hun schip werd door kruiend ijs vernield) kwamen ze uiteindelijk weer terug in Nederland.

Datum
06 maart 2014
Tijd
20.00 uur
Entree
€ 6,50; leden bibliotheek: € 5,--
Aanbieder(s)
Bibliotheek aan den IJssel, Van Cappellenhuis
Locatie(s)
  • Van Cappellenhuis
    Dorpsstraat 164
    2903 LB Capelle aan den IJssel
Extra
Reserveren gewenst; Hoe kaarten te kopen? www.vancappellenhuis.nl; receptie Van Cappellenhuis 10 - 12 & 14 -17 uur; www.bibliotheekaandenijssel.nl; centrumvestiging bibliotheek Capelle aan den IJssel
Alle data
  • 06 maart 2014
    20.00 uur

Meld u gratis aan en ontvang elke week de agenda in uw mailbox!

Al mensen zijn u voorgegaan.